C/ Major, 29 - 08110 Montcada i Reixac

935 641 696

Comença bé el dia amb un esmorzar saludable

Comença bé el dia amb un esmorzar saludable

PROPOSTES PER PREPARAR ESMORZARS SALUDABLES PER A L’ESCOLA

L’esmorzar és un dels àpats més importants del dia! Per aquest motiu, hem de posar el focus en la seva elaboració per evitar caure en la rutina d’esmorzars poc saludables o ultraprocessats.

Tant infants com adults necessitem ingerir, a primeres hores del dia, aliments que ens aportin energia de llarga durada i nutrients que ajudin a mantenir alts els nivells de concentració. Si, de manera recurrent, triem aliments rics en sucres i hidrats de carboni per a aquest primer àpat del dia, el nostre organisme tendirà a reclamar aquests aliments poc saludables durant la resta de la jornada.

Per preparar un bon esmorzar, cal tenir en compte alguns aspectes culturals, com les necessitats específiques de nutrients segons es tracti d’un infant o d’un adult, el nombre d’àpats que es faran durant el dia i la quantitat d’activitat física prevista. És essencial triar aliments de qualitat i de temporada, gaudint del moment amb calma.

Aquí teniu alguns aliments i idees per preparar esmorzars saludables per a l’escola:

  • Fruita fresca de temporada.
  • Entrepans de pa integral amb tonyina, formatge, humus, truita… evitant, sempre que es pugui, els embotits.
  • Torrades d’arròs inflat.
  • Fruits secs com avellanes, nous, ametlles, festucs…
  • Bastonets de pastanaga, cogombre, tomàquets…

És important acompanyar aquest àpat amb aigua i, en el cas dels entrepans, amanir-los sempre amb oli d’oliva. També és essencial que els esmorzars siguin adequats en quantitat per a cada infant, preparant-los de manera que tots i cadascun d’ells puguin menjar-se’ls amb èxit.

Finalment, cal evitar els esmorzars tipus “bufet”, en què oferim tota mena de menjar perquè els infants triïn el que més els ve de gust. Aquest tipus d’elecció limita la possibilitat que els infants tastin aliments variats i desenvolupin un paladar equilibrat.

A més de promoure el benestar físic, un esmorzar saludable fomenta l’autoregulació i la concentració, aspectes clau per a l’aprenentatge efectiu i el creixement emocional de l’alumnat. El compromís amb la salut i el benestar que defensa FEDAC té com a objectiu que els infants adquireixin hàbits de vida equilibrats, incloent-hi una alimentació que millori la seva energia i resiliència. En aquest sentit, educar per a la salut no només afavoreix la qualitat de vida individual, sinó que també impulsa una relació positiva amb l’alimentació des de la primera infància.

D’altra banda, l’educació sostenible i el consum responsable adquireixen importància amb l’elecció conscient d’aliments de temporada i de proximitat, reduint l’ús de productes ultraprocessats i minimitzant la petjada ecològica. Aquest enfocament, alineat amb el repte de FEDAC d’educar en valors de sostenibilitat, permet als estudiants reflexionar sobre l’impacte ambiental de les seves decisions diàries, promovent una consciència ecològica que connecta amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i amb la responsabilitat col·lectiva de crear un món millor.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website