C/ Major, 29 - 08110 Montcada i Reixac

935 641 696

Els Ecodelegats en acció!

Els Ecodelegats en acció!

Els ecodelegats participen en una anàlisi de l’aigua del Besòs

Els ecodelegats de la Comunitat de Grans estan participant en el Projecte Rius, amb la col·laboració dels voluntaris de Montcada Som Rius. El projecte es fonamenta en un treball en xarxa que realitzaran diferents grups de voluntaris arreu de Catalunya. Aquests grups duen a terme dues inspeccions anuals d’un tram del riu, que en el nostre cas serà el riu Besòs.

Amb el conjunt de resultats s’elabora cada any l’informe RiusCat, que mostra l’estat ecològic dels rius i rieres de Catalunya. A més, es configura una base de dades històrica sobre l’evolució dels cursos fluvials. Aquestes dades són vàlides per a la recerca científica.
Així doncs, els ecodelegats de l’escola, han participat amb l’ajuda del Manel Gómez i el Xavi Parra de l’organització Som Rius, han anat a analitzar l’estat del riu.

Per fer l’anàlisi de l’aigua, vam utilitzar un kit d’anàlisi de la plataforma educativa Kimple Education, amb la que l’alumnat va haver d’avaluar i observar la temperatura de l’aigua, els residus que hi havia a l’entorn, la transparència de l’aigua.

Aquesta actuació està emmarcada en el Projecte d’Escola Verda, que realitzen els ecodelegats de l’escola, promovem la cura del medi ambient, i del nostre entorn més proper, a la ciutat de Montcada i Reixac. A més, respon al treball de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 6: “Aigua neta i sanejament”.

Els ecodelegats de la Comunitat de Grans han participat en l’elaboració d’aquesta notícia i ens han compartit les seves impressions i com van viure l’experiència.

“Vam arribar al riu i el Manel, que ens va rebre amb unes botes d’aigua ens va donar un pot amb un adhesiu que funcionava com un termòmetre, i diferent material per fer l’anàlisi de l’aigua.
El primer que vam fer, va ser comprovar la temperatura de l’aire amb el Google i amb el termòmetre del pot vam mesurar la temperatura de l’aigua. Després, hi havia un adhesiu al fons del pot per saber la terbolesa de l’aigua, i vam observar que estava molt bé.
Tot seguit vam agafar un tubet petit que el vam omplir amb l’aigua del pot, i vam posar dues pastilles de pH, les vam deixar a l’ombra durant 10 minuts. Mentrestant vam agafar el tub més gran que el vam omplir d’aigua i vam comprovar els excrements que hi havia al riu. Vam descobrir que en l’aigua del riu sempre hi ha d’haver una mica d’excrements perquè les plantes visquin i s’alimentin. Vam veure que hi havia bastants excrements i que l’aigua estava en bon estat.
Per acabar amb una lupa i una safata el Manel, que és voluntari de Som Rius, va agafar molts petits insectes que viuen al voltant del riu. Hi havia bètids i sangoneres: els betíds són molt bons a l’ecosistema perquè es mengen les sangoneres, però als peixos es mengen les sangoneres que són tòxiques.
En resum, els ecodelegats hem vist que tot i que la zona està molt bé, encara es podria millorar més la cura del riu
“.

Si voleu més informació, us compartim la notícia que va sortir a La Veu de Montcada sobre aquest Projecte.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website