C/ Major, 29 - 08110 Montcada i Reixac

935 641 696

Jornades de la Gira de Transformació Digital

Jornades de la Gira de Transformació Digital

Enguany, hem participat en les Jornades de la Gira de Transformació Digital a Barcelona, organitzada per la Universitat Oberta de Catalunya, amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat. Aquesta jornada, és un  espai d’intercanvi de pràctiques digitals docents innovadores i referents, vinculades amb l’ús de la tecnologia digital.

D’aquesta manera, la Martina, l’Anna i el Nil, alumnes de sisè de Primària i la Meritxell, mestra de l’escola, han sigut els encarregats de compartir amb tots els participants de la Gira de Transformació Digital, com són les propostes d’Aprenentatge en la nostra escola.

Les propostes d’Aprenentatge són una metodologia de treball estructurat que afavoreix el desenvolupament de les situacions d’aprenentatge des d’una mirada globalitzadora, transformadora tenint molt en compte la personalització de l’aprenentatge. Aquesta metodologia és una continuïtat dels Ambients d’aprenentatge, que portem a terme a la Comunitat de Petits i de Mitjans, formant part de la línia pedagògica de l’escola.

Així doncs, les propostes d’Aprenentatge promouen les competències transversals d’emprenedoria, competència digital,  competència ciutadana i competència personal, social i d’aprendre a aprendre.

A més, combina els aprenentatges de diferents àmbits en una mateixa franja horària i amb diverses activitats per atendre la diversitat del nostre alumnat.

Com s’organitzen les propostes d’aprenentatge?

Es realitzen dos dies a la setmana en franges temporals àmplies.

Per portar a terme aquest projecte, treballen de manera coordinada els 9 mestres de la Comunitat de Grans, repartits en 9 espais de l’escola, de manera simultània. Per consultar l’oferta de propostes d’aprenentatge, l’alumnat pot visitar la Botigueta de les Propostes, una pàgina web on descobrirà què pot aprendre als diferents espais d’aprenentatge. 

L’alumnat pot triar entre nou àmbits de diferents temàtiques educatives:

  1. Comunicació
  2. Ciutadania
  3. Artística
  4. Matemàtica
  5. Llengua Anglesa
  6. Humanística i històrica
  7. Naturalista, biologia i medi ambient
  8. Científica
  9. Moviment

Dins de cada àmbit, l’alumnat haurà de triar una proposta d’aprenentatge, que trobarà especificada a l’EVA del Google Classroom i l’alumnat desenvoluparà les tasques en funció de l’activitat proposada: pot ser un vídeo, un escrit, un dibuix, una construcció un experiment…

En una mateixa proposta no és necessari fer totes les activitats, se’n poden triar entre 6 o 8, i cadascuna d’elles ofereix tres nivells de dificultat. D’aquesta manera, qui aprèn s’empodera i responsabilitza del seu propi aprenentatge.  

En finalitzar cada proposta s’organitza l’aprenentatge adquirit en un portafolis individual, s’hi afegeixen les evidències, reflexions i el recull dels aprenentatges fets al llarg de la proposta. Aquest portafolis es desenvolupa en un Google Sites. Per tant, aquest espai es pot compartir també amb altres companys i la família.

Un cop omplert el portafolis, el/la docent comparteix amb l’alumne els comentaris que cregui adients sobre els seus punts forts i aspectes a millorar per tal de poder continuar aprenent i creixent d’una manera constructiva.

Participar en aquesta jornada ha estat una experiència molt emocionant i enriquidora. A més a més, el feedback per part dels docents i professionals de l’àmbit que hi havia al públic ha estat molt positiu. Això ens fa sentir molt orgullosos de la feina que fem conjuntament i cooperativa  tota la comunitat educativa.

Voleu descobrir una mica més en què consisteixen les Propostes d’Aprenentatge i veure com treballem plegats?

CreaEscola Quality Certificate for Education Website